• Септември 2024
 • 17-09-2024
 • 3698 лв.
 • Транспорт: Самолет
 • Нощувки: 7
 • Град / Курорт: ГАЛИСИЯ
 • Държава: Португалия,Испания
 • Код: 09

СЕВЕРНА ПОРТУГАЛИЯ И ГАЛИСИЯ 17.09.2024Г. - АВТОРСКА ПРОГРАМА НА ИВАН ПЕЛТЕКОВ | 17 - 24 СЕПТЕМВРИ 2024 | МЪЖ ЗА КОМБИНАЦИЯ

38483698,00BGN
Португалия, Испания
8 Дни / 7 Нощи
Самолет
Една програма специално разработена за Травел Холидейс от Иван Пелтеков.
 
Пътят, който води към много посоки…
Из Северна Португалия и Галисия  
 
Ако зеленият цвят е цвета на надеждата, то това пътуване носи много от нея. 
 
Река Миньо разделя най-северната португалска  област, носеща същото наименование, от съседната испанска провинция Галисия. Природата не слага граници между хората и земите, но историята, традициите, битките, сватбите, укрепленията, храната, вината на тези два района носят вековни спомени и разкази. И ние сме тук, за да ви ги покажем и разкажем.
 
Изобилна природна красота, с внушителни планини и райски водопади; очарователни градове, пълни с историческо наследство; древни светилища и поклоннически маршрути; прекрасни речни и крайбрежни плажове; вкусна храна и чудесни вина “Виньо Верде” и “Алвариньо”; мармалад от дюли, в компанията на сирена; селца, които са излезли от приказна книга; благородници, крале и кралици, в съчетание с вековни традиции, които все още присъстват в ежедневието на жителите на тази част на Иберийския полуостров.
 
Елате с нас на едно пътешествие, не разделящо, а обединяващо хора, мисли и усмивки. 
 
Едно пътешествие извън утъпканите пътеки на масовия туризъм. 
 
Едно пътешествие за Пътя, който води към много посоки и носи мъдрост и радост на всеки поел по него.
 
Дата: 17 септември 2024
 
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.05.2024 - намаление от 150 лв, калкулирано в крайната цената.
38483698,00BGN
Португалия, Испания
8 Дни / 7 Нощи
Самолет

 

Програма

17.09.2024г. 

Отпътуване от София с полет на Австрийски авиолинии през Виена до Португалия. Пристигане на летище “Франсишку Са Карнейро” в Порто на обяд.
Посрещане на летището от Вашия лицензиран екскурзовод на български език в Португалия - Иван Пелтеков. Организиран трансфер до района на Понте де Лима и настаняване в Paço de Calheiros и Convento de Val Pereiras.
Paço de Calheiros е до ден днешен дом на една от най-старите благороднически фамилии в Португалия, разположен над прекрасната р. Лима и обградена от лозя, от чието грозде, сорт Лурейро се произвежда едно от най-добрите “зелени” вина в Португалия. Един дом на близо 700 години, който отваря гостоприемно врати само за Вас.
Convento de Val Pereiras е наследник на създадения през далечната 1360 г. францискански манастир, обграден от зеленина, реставриран с много любов и внимание от настоящите си собственици, фамилията Кащру-Невеш с една единствена цел: да даде на всеки от гостите си спокойствие и душевна наслада, присъща за тази прекрасна част на Северна Португалия, смесица от история, традиции, добра храна, прекрасни вина и много сърдечни хора.
Свободно време за почивка и разходка из двете имения, както и за запознаване с помощта на Вашия екскурзовод и домакините ни с историята на Северна Португалия и съседна Галисия. 
Вечеря в Paço de Calheiros - неповторима обстановка от XVIII в. и прекрасни ястия и напитки, специално за Вас. Нощувка в Понте де Лима, Северна Португалия.

ДЕН 2 :

18.09.2024г.

Закуска.
Първо ще пропътуваме за по-малко от час разстоянието от Понте де Лима до Барселош. Един от малките “тайни” на Северна Португалия, известен освен с историческата си значимост за португалската държавност, с местоположението си по Пътя на Сантяго, и с пъстрите си керамични фигури, Роза Рамальо, легенди, цветя, река, мостове и…един шарен петел, символизиращ надеждата, доброто, португалския дух и справедливостта. Един град, който всеки трябва да види, за да разбере Португалия и ние го представяме в пълната му красота за Вас.
Втората ни дестинация за деня ще е Брага -  духовната столица на Португалия, градът с най-старата катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, едно от най-почитаните светилища на марианизма в Португалия - “Самейро”, благороднически палати, мумия, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя в градините “Санта Барбара”.  
За да се насладим на града ще имаме достатъчно свободно време и възможност да разгледаме и прекрасния, често оставащ встрани от посещенията на “Бон Жезуш ду Монте” парк към комплекса; да посетим и най-старата, и една от най-интересните катедрали в днешна Португалия; да видим един от най-красивите запазени параклиси в благороднически дом, със скулптури на големите майстори от XVI в. Филип Одар и Жан де Руан, работили в португалските земи.
Това е мястото да  опитате риба-треска по рецепта от Брага или фрижидейра в заведение, отворено през далечната 1796 г., а защо не и римска торта по оригинална рецепта на Марк Гавий Апиций, най-познатият автор на готварски книги през древността, сравнявайки го с кулинарния гений (и пудинг) на местната “звезда” и институция в готвеното Жоаким Машадо Ребело, абат на Пришкуш?
Ще видим най-интересното плюс няколко тайни и непознати места, с техните истории и легенди, оставащи често извън пътя на стандартните туристически обиколки. Спокоен живот, история, традиции в най-добрия град за живеене в Португалия - бъдете готови да се потопите в тях. Вечеря. Нощувка в Понте де Лима, Северна Португалия.

ДЕН 3 :

19.09.2024г. 

След закуска тръгваме към Аркош де Валдевеш - малък град на брега на р. Веш, в зеленото сърце на областта Миньо. Под привидно монотонния му облик ще разкрием десетките му скрити истории и богатства: от рицарски турнир, с който започва формирането на португалската държавност, през чудесната барокова архитектура, старинни църкви и домове, свидетели на богатото културно-историческо наследство на Северна Португалия, сенчести алеи, сладки изкушения, семейни кафенета, историята на един свещеник, учен и изобретател, почитател на слънчевата енергия, природосъобразното хранене и лечение, наричан от всички отец “Хималая”? Заинтригувани ли сте? Аркош де Валдевеш ни очаква.
Отправяме се към атлантическия бряг и пристанищния град Виана до Кащело - спирка на всички, тръгнали към  Компостела по маршрута на Крайбрежния път на Сантяго.  Култура, гастрономия, океански вълни, вяра и природа са  заедно от далечни времена, вплетени в една пъстра картина от природни и човешки краски.
Светилището “Санта Лузия” с храма, посветен на Светото сърце на Иисус е отправна точка за всяко посещение на Виана, а разкриващата се гледка към града, крайбрежието и океана, в подножието на хълма, върху който е издигнат е радост за взора и душата на всеки, достигнал до тук.
Добавете към това и катедрала в романски стил, Площад на Републиката със средновековното кметство; мост над по проект на самия (наистина) Густав Айфел; изкуството на изработване на златен филигран; историята и приликата на носиите от тази част на Португалия; Площад на Свободата и един горд кораб, част от португалския “бял флот” из Северния Атлантически океан - корабът-болница “Жил Еанеш”. Един град, в който животът “кипи” вече 800 години, в ритъма и на “Сърцето на Виана”.
На връщане към мястото ни за настаняване, ще се върнем назад във времето с посещение на Понте де Лима. Отвъд фотогеничността на този средновековен град, неговият мост от времето на Римската империя и  най-многото запазени благороднически домове в цялата страна, пред нас ще се разкрие и природния спектакъл и обещание за следващия ден: омагьосващия залез над р. Лима.
Обща вечеря в Paço de Calheiros. Нощувка в Понте де Лима, Северна Португалия.

ДЕН 4 :

20.09.2024г. 

Закуска.
Настъпва времето и за втората част от нашия Път - напред към  Галисия. 
Следвайки Португалския път на Сантяго, на границата между Португалия и Испания, ще спрем и влезем в една истинска крепост, устояваща на времето и превратностите на бурните отношения между двете страни, в един град пазещ  достойнството на отминалите времена, спомени за битки и настоящо на сътрудничество със съседите си от другата страна на реката - в Туи, Испания.
Точно в Туи, на отсрещния бряг на р. Миньо, се намира една от най-интересните катедрали в Галисия, чийто строеж започва през 1120 г. Преобладаващият романски стил се смесва за първи път на Иберийския полуостров с готическия на фасадата на Катедралата на Туи, чиято вътрешност е не по-малко красива със своите барокови органи, олтар и параклис с мощи на светци, красивия вътрешен двор и хор.
Верни на традицията и автентичността на нашия Път, в края на деня ще отидем във Вилалонга и ще се настаним в хотел Pazo Rial - комплекс от XVII в., с типична за благородническите къщи в Галисия каменна архитектура, семейно отношение към всеки гост и обграден от спокойствие и природа, сред парк от местни и екзотични дървесни и растителни видове, на 800 м от океанското крайбрежие.
Вечеря и нощувка в  Pazo Rial.

ДЕН 5 :

21.09.2024г

Закуска.
Задръжте дъха си за миг….погледнете нагоре и ще видите огромното  “Ботафумейро” - кандилото, пречистващо Катедралата на Сантяго, “летейки” с над 70 км в час над главите ни, за да пречисти и въздуха, и злите сили от това свято място. 
Градът на Св. Яков, Сантяго де Компостела ще е днешната спирка по Пътя ни. Ще започнем с катедралата, пазеща мощите на апостола, която и след 800 години все още буди въображението на всеки посетител и поклонник. От покрива й градът (и светът) изглеждат малки и суетни, а взорът стига и до небесата - в това ще се убедим и ние, изкачвайки се над ежедневните тревоги и радости.
Един от шедьоврите на романската архитектура - “Портико де Глория”, на митичния майстор Матео, от 1188 г. показва на всички, колко голям е човешкия гений, използван за красота, вечност и вяра в доброто. Ще си говорим за древните и съвременни архитекти и строители, за страховития Алмансор, за хилядите поклонници по пътищата към Компостела, за надеждата и за търсенето на чудото.
В Музея на Катедралата ще се докоснем до още много шедьоври на изкуството и ще разберем какво е Códice Calixtino, част от първият “пътеводител” за Пътя на Сантяго, чиято съдба е свързана и с кражба, и с намиране и с много красив ръкопис от XII в. Интересно, нали?
След това прекрасно начало ще се потопим в историята на града, през старите му улици, покрай дворците на известни фамилии, манастирските конвенти, в които пътят е само един и той е отказ от земното, сред легендарните кафенета и магазини, площади и сред говора на десетки езици от цял свят, събрали хора от всеки край на Земята тук, в Сантяго де Компостела. 
Всичко това, поднесено професионално, с участието на местен лицензиран екскурзовод, с който да разберете, а не само са видите града на Апостол Яков.  Защото Пътят трябва да се преживее, така както е било, е и ще бъде.
Свободно време и късно следобед, връщане за вечеря.
Нощувка в Pazo Rial, Галисия

ДЕН 6 :

22.09.2024г. 

Закуска.
В днешния ни Път целодневна екскурзия  (отново с местен лицензиран екскурзовод) по крайбрежието на  "Коста да Морте" пейзажът и природата ще са истинските герои. Това е пътуване до един уникален район, с галисийски чар и обаяние, сред земи на мистерии, легенди и митове.
Ще отидем на брета в Мурос, красиво рибарско селище, където можем да се насладим на разходка из историческия център и пристанището на града. От това малко градче ще се се взрем напред към океана прелитайки мислено над рибарските истории и приказките за далечни пътувания.
Продължавайки Пътя по крайбрежието, между океана и Монте Пиндо, ще се озовем при водопада Езаро, най-известният в Галисия. Ще видим как река Шалаш “пада” в океана и ще усетим природните стихии.
Следващата ни цел е нос Фистера (Финистере). Краят на света за римляните и гърците, както и границата между света на живите и мъртвите за келтските култури. Едно място, което дълго се е смятало за най-западната точка на Европа, за отидем и до  фара и видим и  нулевия километър от Камино де Сантяго.
Ще слезем до град Фистера и ще имаме свободно време за разходка из града и неговото рибарско пристанище.
Следващата спирка от нашия Път ще бъде  Мушия, другият възможен край на Камино де Сантяго. Тук ще открием красиво светилище, на скалите  над Атлантическия океан и три камъка, считани за свещени от галисийците от векове (ще ви кажем защо:-).
И след ден, пълен с красиви и невероятни пейзажи,разкази и емоции с положителен заряд, се връщаме за вечеря в Pazo Revel.
Нощувка в Pazo Rial, Галисия

ДЕН 7 :

23.09.2024г. 

Закуска.
Тръгваме отново към Португалия през Понтеведра
Да посетиш  Понтеведра е едно от най-добрите пътувания назад във времето, което можете да се направи на територията на днешна Испания, разхождайки се по калдъръмени улици, пълни с чар, история и култура. 
В унисон с цялото ни пътуване, Понтеведра е и един от най-емблематичните градове на португалския Път на Сантяго, с дъли традиции и в морската търговия и пози и до ден днешен един най-елегантните и важни исторически центрове на Галисия. Местен екскурзовод? Разбира се, професионално и подобаващо, като за Галисия…
Църквата на “Св.Богородица на поклонниците”, кралската базилика “Санта Мария Майор”, Мостът “Бурго”, руините на манастира “Санто Доминго”, са само част от най-интересните места в този монументалния град. Малките улици на града, който първи в страната забранява автомобилния трафик в центъра си, са точното отразяване на идеята за Пътя, а мотото на града “Да дадеш вода, на всеки жаден” е подкрепено от чешмите из малките площади, водата от които утолява жаждата, а околната атмосфера - и всички човешки сетива. За глада има друго решение и е изпробвано: “pulpo á feira”.
Отново към океанското крайбрежие и още един град, който няма еклектиката на Барселона, хилядолетната история на Кадис, парти облика на Коста дел Сол и музеите на Малага. Има, обаче, усещането и присъствието на истинската същност на Галисия, с (все още) непознати за масовата публика прекрасни пейзажи, човешки облик, близост във възприятията и приятелско отношение към всеки. Град с две лица - едно от най-големите пристанища и морски риболовен флот в Европа и град с едни от първите жители в тази най-западна част от континента; със запазен исторически център, неотстъпващ на модерната архитектура; с паметник на Жул Верн и легенди за потънали галеони, натоварени с несметни богатства. Но преди всичко - жителите на Виго знатя как са да се радват на живота , особено след като слънцето се потопи в океанските води в края на деня и отстъпи място на светлините от многобройните ресторанти и тапас барове. 
Преди да се върнем обратно към Португалия ще ви покажем и едно място, където земното и небесното се сливат над океана и вливащата се в него река Миньо, високо над двете съседни държави, закриляно от Света Текла и обитавано от незапомнени времена.
След около два часа път и привечер ще се  настаним в  Матозиньош.
Настаняване, вечеря и нощувка  в хотел TRYP Porto Expo,Матозиньош.

ДЕН 8 :

24.09.2024г. 

Закуска.
Свободно време. Панорамна обиколка до Фара на Леса, Параклиса Боа Нова, плажовете на Матозиньош и Castelo do Queijo. Организиран трансфер от хотела до летището.
Отпътуване от Порто с полет на  авиолинии през  до България. Пристигане на летището в София.
Краят на Пътя е само неговото начало, а Adeus  и на португалски, и на галисийски има едно и също значение - До скоро виждане! и в Северна Португалия, и в Галисия.

Най-нови Екскурзии

Екскурзиите предоставят възможността да съберете уникални изживявания и спомени. Всяка дестинация има свои уникални атракции, които можете да посетите и изпробвате. Пътуването може да бъде прекрасен начин да се отпуснете и разтоварите. Променянето на околната среда и отдалечаването от ежедневния стрес имат благоприятно въздействие върху психическото и физическото ви здраве

ВЕРОНА – увеселителен парк ГАРДАЛЕНД – езерото ГАРДА

 • Юли 2024
585 лв.
транспорт: Автобус
Препоръчано
верона
нощувки: 4

Нова Година на Малдиви 2025

 • Декември 2024
3947 euro
транспорт: Самолет
мале
нощувки: 7

Мароко Есен 2024

 • Октомври 2024
 • Септември 2024
1100 euro
транспорт: Самолет
Препоръчано
Маракеш – Аит Бенхадду – Уарзазат – Тинхир – Ерфуд – Ерг Чеби (Сахара) - Фес - Мекнес – Рабат – Казабланка
нощувки: 7

Испания - Нова Година 2025

 • Декември 2024
1372 euro
транспорт: Самолет
Малага, Толедо и Мадрид!
нощувки: 7

Безплатна, неангажираща консултация

Понякога и по-лесно с една неангажираща онлайн консултация в удобен за вас ден и час. Можем заедно да намерим Вашата перфектна ваканция

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.