• Април 2024
 • 21-04-2024
 • 1749 лв.
 • Транспорт: Самолет
 • Нощувки: 4
 • Град / Курорт: Сараево
 • Държава: Босна и Херцеговина
 • Код: 37

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - БАЛКАНСКИЯТ ЙЕРУСАЛИМ С ПОЛЕТ ОТ СОФИЯ

София – Истанбул – Сараево – Ябланица – Благай – Мостар – Почители – Меджугорие – Сараево – Истанбул – София
 
 
 
 
5 дни / 4 нощувки
 
 
Тръгване от София
Цена от:
895 EUR / 1749 лв

 

Програма

София – Истанбул – Сараево

Полет с Турски авиолинии от София в 09:25 и кацане в Истанбул в 10:50 часа местно време.

Връзка в Истанбул в 12:50 часа и кацане в Сараево в 13:35 часа местно време.

Посрещане на летището от представител на фирмата ни партньор, трансфер до хотела и настаняване.

Следва панорамен сити тур из столицата на Босна и Херцеговина. Какво ще видим тук - Старият град „Баш чаршия“ с плетеницата от тесни улички, изпълнени с дюкяни, занаятчийски работилнички, малки ресторантчета и кафенета, където се предлага прочутото босненско кафе. Един от най-добрите примери за ориенталски базар. Конгломерата от различни верски храмове: джамията Гази Хюрев бег от 1560 година, медресето и Лунната часовникова кула, единствената, която показва времето по Лунния календар, католическата катедрала „Свещеното сърце на Исус“, осветена в Сараево през 1889 година, сръбската църква „Рождество Богородично“ от 1868 година – най-големият православен храм в Босна и Херцеговина, еврейският музей, разположен в най-старата синагога от 1581 година, Паметника с вечния огън, търговския център Безистан и пазара Меркале, където местните търговци предлагат сувенири и всякакви други стоки. Разбира се и прочутия Латински мост, където през 1914 година е извършено убийството на австро-унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му, с което се поставя началото на Първата световна война.

Свободно време за шопинг в стария град и за вечеря в традиционен местен ресторант.

Босненската кухня е известна със своите балкански специалитети и на първо място с прочутите местни чевапи /кебапчета/ на скара.

Завръщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 2

Тур из Херцеговина: Сараево – Ябланица - Благай - Мостар

Закуска, напускане на хотела и отпътуване за южната част на страната – Херцеговина.

Пътуването ни започва с кратка панорама на градовете Конич и Ябланица, след което продължаваме край река Неретва, за да спрем на брега на живописното Ябланското езеро. При възможност като опция срещу доплащане може да организираме разходка с лодка из езерото. Следва малкото градче Благай, където край реката Буна се намира най-големият в Европа карстов извор със средногодишен дебит от 43 куб.м в секунда. Изворът протича под 200-метрова скала, представлява уникален пейзаж, а наблизо се намира известното в региона Благай Теке – Дервишки манастир, с който се оформя забележителен ансамбъл.

Възможност за обяд на река Буна.

Оттук вече се насочваме към град Мостар, неофициалната столица на Херцеговина, известен със своя средновековен сводест Стари мост. По време на войните в бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век, Мостар е един от най-пострадалите градове в Босна и Херцеговина. Разрушен е и култовият мост, един от символите на града, като след продължителна реконструкция е възстановен напълно през 2004 година. Мостът, построен през XVI век, се извисява на 21 метра височина над реката Неретва. Тя пресича Мостар, през Средновековието е била любимо място за... пиратите, кръстосващи тази част на Балканите, а през 1943 година става известна със сраженията на югославските партизани срещу нацистките окупатори. На основата на тези исторически събития през 1969 година  на екраните излиза югославският епичен филм „Битката при Неретва“. Той се счита за най-скъпата кинопродукция в тогавашна Югославия, номиниран е за Оскар като най-добър чуждоезичен филм.

В Мостар, естествено, ще посетим Стария мост, заобиколен от алеи с магазини и сергии. Неговата дълга история е проследена в музей.  А от известната джамия Коски Мехмед паша тясна стълба води до минарето й, от което се открива панорамна гледка към града. Свободно време. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 3

Почители - водопадът Кравице - Меджугорие – Сараево

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за малкото историческо градче Почители, основано през XIII век на хълм над река Неретва. Това колоритно селище, чиято драматична съдба през вековете минава през владичеството на османци, венецианци, австро-унгарци, представлява музей на открито и е една от най-популярните туристически атракции в Херцеговина. Представя характерния за Османския период средиземноморски архитектурен стил чрез построените по онова време каменни жилища, джамията, местната крепост със стените й, часовниковата кула. Градчето, което привлича не само туристи, но и художници и фотографи, е под егидата на ЮНЕСКО.

Продължаваме към поредната природна хубост – водопада Кравице. Един от най-красивите и живописни  туристически обекти в страната, обявен за национален природен резерват. Водите му се спускат от 25 метра височина и пълнят 120-метрово езеро, което през летните месеци събира десетки любители на природата, желаещи и да се изкъпят в него.

Стигаме и Меджугорие. Важен поклоннически център на католиците в Босна и Херцеговина. Това място става известно с религиозното чудо в края на миналия век, на 24 юни 1981 г., когато шест местни деца съобщават, че са видели на хълма над селището образа на Дева Мария. Нещо повече, Божията майка дори разговаряла с тях. Слуховете за тази необикновена среща прехвърлили границите на селището и всяка година тук идват над 1 милион поклонници от различни страни в Европа. Издигната е и статуя на Св.Богородица. От 2019 година поклонничествата в Меджугорие са официално разрешени от Ватикана. Още тогава, по време на поклонението, са присъствали приблизително 60 000 млади католици от 97 страни!

Отпътуване за Сараево. Настаняване  в хотела. Нощувка.

ДЕН 4

Тунелът на надеждата и загадъчните Босненски пирамиди

Закуска. Днес ще проследим драматичните събития от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. И специално по време на дългата, продължила повече от четири години обсада на Сараево от сръбските войски. Това е най-дългата обсада в съвременната военна история! Тогава, за да оцелеят и доставят най-необходимото -храна, лекарства и пр., обсадените жители на столицата прокопават мрежа от тунели, за да се свързват с външния свят. Малка част от тях е превърната в музейна експозиция, която ще видим, тя е известна като "Тунелът на надеждата".

След военната тема се пренасяме в света на мистериозните археологически открития. На около 30 км от Сараево, край град Високо, се намират прословутите Босненски пирамиди, които и до днес си остават загадка и предмет на спорове и дискусии. Съществува версията, че тези пирамиди - пет на брой, са по-стари от известните в цял свят подобни конструкции в Египет и Мексико и дори изпреварват времето на най-ранните следи от човешката цивилизация. Днес ще посетим най-старата от Босненските пирамиди - Пирамидата на Слънцето, висока 220 м (със 147 м повече от Хеопсовата в Гиза) и мистериозния подземен тунел за лечение и медитация.

Завръщане в Сараево. Нощувка.

ДЕН 5

Сараево – Истанбул – София/Варна

Закуска. Свободно време. Трансфер до летището и полет за Истанбул в 14:25.

Пристигане в Истанбул в 17:20 часа.

Полет за София в 19:05 и кацане в 20:20 часа местно време.

Най-нови Екскурзии

Екскурзиите предоставят възможността да съберете уникални изживявания и спомени. Всяка дестинация има свои уникални атракции, които можете да посетите и изпробвате. Пътуването може да бъде прекрасен начин да се отпуснете и разтоварите. Променянето на околната среда и отдалечаването от ежедневния стрес имат благоприятно въздействие върху психическото и физическото ви здраве

Пулия с чартър от София

 • Юни 2024
873 euro
транспорт: Самолет
Препоръчано
Пулия
нощувки: 7

КАНАДА

 • Август 2024
5990 euro
транспорт: Самолет
Препоръчано
Торонто – Ниагара – Отава – Монреал – Квебек – Калгари – Банф – Ванкувър – Виктория
нощувки: 13

АНТАЛИЯ - КАПАДОКИЯ

 • Май 2024
 • Април 2024
580 euro
транспорт: Самолет
Препоръчано
КАПАДОКИЯ
нощувки: 7

Круизен ОТ ИНДИЯ ДО СИНГАПУР СЪС ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК

7190 лв.
транспорт: Кораб
Препоръчано
Делхи - Агра - Джайпур - Мумбай - Гоа - Кочин - Коломбо - Хамбантота - Пукет - Пенанг - Куала Лумпур -
нощувки: 14

Безплатна, неангажираща консултация

Понякога и по-лесно с една неангажираща онлайн консултация в удобен за вас ден и час. Можем заедно да намерим Вашата перфектна ваканция

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.